Přívětivý den milí uživatelé a uživatelky webovek a linkovače,

když pozoruji jak kolem nás ČR ujíždí v Česku vlak pokroku a začínáme se propadat v upadákov a nejsme schopni změnit své myšlení, trápíme se v práci, nejsme řasto šťastní, brbláme na poměry a zoufáme si z nadřízených a politiky, mnozí se mění v únikáře od objektivní reality… Rozhodl jsem se oprášit myšlenku na newsletter TeamSigma a pomáhat aktivně vitální Česko s pokrokem. Budu otevírat témata kolem designu organizací, fungování týmů & komunit, změny firemních kultur a paradigmat, našeho mindset plus životní filosofie a mattering produktových řešení nejen v oboru informatiky.

Budu moc rád za sdílení a podnětnou diskuzi, která nenudí a pomáhá nám společně jít dál, rozvíjet se, spolu tvořit a nebát se neustálé změny ve světě, kde spolu žijeme. Tohle je moc potřebné v hashtagAIéra s dynamikou jakou ještě lidstvo nezažilo. Pojďme si tedy společně pomoci se na ni adaptovat jako moudří lidé a pomáhat ČR rozkvétat a regenerovat překrásnou českou kulturní krajinu.

Celkem dost těžkých témat na jeden News leter co❓ Kdo se přidá aktivně do TeamSigma?

Newsletter TeamSigma najdete tu na LinkedIn.

P.S. A občas mi to nedá a budu pod čarou vysvětlovat správný význam slov v souvislostech a zlepšovat tolik důležité porozumění mezi lidmi.

Srdečně zdraví, s respektem a hashtagatsezdaří přeje M.):

_______

❓Kolaborujete nebo spolupracujete?

Významový rozdíl mezi slovy „kolaborace“ a „kooperace“ je zásadní, zejména v kontextu české historie a politické / společenské citlivosti.

👎Kolaborace:

Tento termín je silně historicky zatížený a má negativní konotace, především v souvislosti s druhou světovou válkou. V české historii se kolaborace používá k popisu spolupráce s nepřátelským okupačním režimem nebo autoritářskou mocí, často za účelem získání osobního prospěchu na úkor vlastního národa či komunity.

V moderní češtině má slovo „kolaborace“ stále negativní nádech a nese s sebou podtext zrady, nečestné či vnucené spolupráce. Například kolaborace s nacisty je vnímána jako zrada národa. Anglický svět hlavně používá slovo „collaborate“ v obou významech…. avšak:

Myslím si osobně, že by konečně i amíci mohli začít tato slova pořádně rozlišovat a přestat kolaborovat s trumpisty aj. šejdry. Kdo jim tohle vysvětlí?

👍Kooperace:

Na rozdíl od kolaborace je kooperace (česky spolupráce) neutrální až pozitivní termín. Znamená vzájemnou, dobrovolnou spolupráci rovnocenných partnerů za účelem dosažení společných cílů. Nemá žádné historické nebo negativní konotace.

V kontextu dnešního světa a budoucnosti se často zdůrazňuje, že spolupráce mezi lidmi, státy, organizacemi a kulturami je klíčem k řešení globálních problémů a budování udržitelné budoucnosti.

💡Historický a současný kontext:

V české historii je slovo „kolaborace“ spojeno s temnými časy, kdy se lidé museli rozhodovat mezi loajalitou k vlasti a přijetím cizí nadvlády. Tato historická zkušenost je hluboko zakořeněná v českém národním vědomí a ovlivňuje, jak je toto slovo vnímáno.

Naopak „kooperace“ dnes představuje to, co je pro budoucnost nezbytné – tedy spolupráce mezi národy, organizacemi i jednotlivci k dosažení pokroku a míru. Tento pojem vyjadřuje vzájemný respekt, otevřenost a sdílení zdrojů nebo znalostí za účelem dosažení společného dobra. Proto pokud se řekne, že budoucnost patří #spolupráci, je zcela jasné, že se tím myslí kooperace, nikoliv kolaborace, a tento rozdíl je důležité při používání termínů zdůraznit.

 

Anglické slovo „resilience“

se do češtiny nejčastěji překládá jako „odolnost“. Tento překlad nejlépe vystihuje schopnost člověka, systému nebo materiálu odolávat a zotavit se z obtížných situací či náročných podmínek.

Pokud by se jednalo o specifický kontext, mohou existovat i jiné překlady, například:

👉 V psychologii: „psychická odolnost“ nebo „vytrvalost“.

👉 V oblasti ekologie: „obnova“ nebo „regenerace“.

👉 U materiálů či techniky: „pružnost“ nebo „pevnost“.

„Odolnost“ bývá nejvhodnější a nejčastěji používaný překlad pro „#resilience„.

_______

Osobně raději používám v tomto kontextu slova vitálnost či životaschopnost a emotikonu 🌾 – nejlépe tu verzi vlajících klasů, co se ohnou, ale nezlomí. A jak to máte vy? Kolaborujete nebo spolupracujete? Pojďme to spolu probrat a pomáhejme tak lidem se správným porozuměním významu slov @TeamSigma. Pošlete to dál, prosím.